vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

JOSIP VRHOVSKI

Josip Vrhovski, skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, Bersin i Lhotkin učenik, rođen je 1902. u Črečanu. Nakon svršetka studija kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radio je kao profesor glazbe u Osijeku i Zagrebu te kao dirigent više zagrebačkih pjevačkih društava. U školskoj godini 1942./43. usavršavao se na Hochschule für Musik u Berlinu. Pohađao je i ljetne tečajeve dirigenta Clemensa Kraussa u Salzburgu, zbog čega je neposredno nakon rata u Hrvatskoj bio nepoćudan skladateljem.

 
vrhovski
 

Od 1945. u varaždinskoj je Muzičkoj školi radio kao profesor, ravnatelj, utemeljitelj i voditelj Dječjega pjevačkog zbora. Istodobno je u rodnom selu osnovao Seljački mješoviti zbor Črečinari. U Varaždinu je osnovao Gradski orkestar i rukovodio je Narodnim kazalištem August Cesarec. U Splitu je dvije godine dirigirao u HNK i predavao u Muzičkoj školi. Od 1953. deset je godina radio kao profesor, zborovođa, dirigent i ravnatelj Muzičke škole u Karlovcu gdje je dirigirao i Gradskim simfonijskim orkestrom. Nakon umirovljenja, u Zagrebu se bavio skladanjem do smrti 1983. godine.  
Njegov naglašeno lirski opus obuhvaća 416 djela: zborske skladbe, solo-popijevke, instrumentalne i vokalno-instrumentalne skladbe, scensku glazbu, operu 'Jana' i šest misa. U zborskim skladbama i solo popjevkama uglavnom je obrađivao međimurske tradicijske napjeve kojima se nadahnuo i u 'Hrvatskoj misi' u b-molu, u I. gudačkom kvartetu, u 'Međimurskoj suiti' za glasovir, u 'Suiti' za duhaći kvintet... Čakovečki dani hrvatske glazbe Josip Štolcer Slavenski bili su posvećeni životu i radu ovoga glazbenog prosvjetitelja. 
Na njegovoj je kući postavljena spomen-ploča.
 Njemu u čast održavaju se svibanjske Glazbene svečanosti Josip Vrhovski Općine Nedelišće, čiji nedelišćanski Pjevački zbor također nosi njegovo ime.

BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković
matapurlidija_bajukpozitiv_film