vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

LADISLAV VARGA

Ladislav Varga rođen je 1957. u Čakovcu. Diplomirao je klarinet na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Tijekom školovanja osvajao je prestižne državne nagrade na natjecanjima za instrumentaliste. Od 1984. do 1992. profesor je klarineta u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu, a od 1992. ravnatelj i voditelj glazbenih kulturnih djelatnosti čakovečkog Centra za kulturu (CZK). Dugogodišnji je predsjednik organizacijskog odbora Majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski u Čakovcu i stručnih komisija međimurskih folklornih manifestacija. Glazbeni je urednik godišnjega lipanjskog koncerta Međimurje u Zagrebu u KD Lisinski. U Čakovcu je pokrenuo Ciklus Mladi glazbenici Međimurja, Ciklus sakralne glazbe i Međunarodni glazbeni Jazz Fair festival. Godine 1995. i 1998. utemeljio je Big Band Čakovec i Dixielend Band Čakovec, vodeće hrvatske ansamble jazz izričaja. Aktivni je instrumentalist u dvojcu Laci (Varga) & Marko (Žerjav). Repertoar tih sastava sastoji se od jazz standarda, obrada međimurskih pjesama i Varginih autorskih skladbi.

 
varga
Foto: David Mihoci

Varga je obradio i harmonizirao velik broj tradicijskih međimurskih napjeva za pjevačke zborove, komorne ansamble, limene puhačke orkestre i tamburaške sastave. Istaknuo se autorskom glazbom na vlastite stihove i na stihove međimurskih pjesnika te glazbom za Kazališnu družinu Pinklec iz Čakovca. Potpisuje nakladništvo i/ili uredništvo monografija Josip Štolcer Slavenski – 25 godina Vjesnikove nagrade za glazbu iz 1996. i Josip Štolcer Slavenski – 35. godina Majskog muzičkog memorijala iz 2009. te Mjesečnika za čakovečka kulturna zbivanja Cooltura i drugih izdanja. Godine 1996. odlikovan je redom Hrvatskog trolista Predsjednika Republike Hrvatske. Dobitnik je nagrade grada Nagykanizse za promicanje kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

 
mmm_35godina
 
BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković
matapurlidija_bajukpozitiv_film