vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Skladatelji, melografi, pedagozi
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

ŠKOLSTVO

 
osnovna_umjetnicka_skola_cakovec
Osnovna umjetnička škola Čakovec

Odgojno-obrazovnu djelatnost, ovisno o uzrastu odgajanika, provode ustanove predškolskog odgoja (dječje jaslice i dječji vrtići), ustanove za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast (osnovne i srednje škole i učenički domovi), visokoškolske ustanove (više i visoke škole, veleučilišta i fakulteti) i studentski domovi.
Prema podacima iz 2008./2009. školske godine u 25 predškolskih ustanova (12 državnih, 11 privatnih i 2 vjerska vrtića) bilo je obuhvaćeno 347 djece jasličkog i 2 882 djece vrtićkog uzrasta. U jaslicama i vrtićima  u kojima  je bilo ukupno 3 229 djece, radilo je 273 odgojitelja.

 
iii_os
III. OŠ Čakovec
www.os-treca-ck.skole.hr

U 18 matičnih osnovnih škola s 28 područnih, 14 centralnih osnovnih škola, uključujući osnovnu umjetničku školu i školu za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju polazilo je ukupno 10 788 učenika koje je podučavalo 1 030 učitelja. Razrednu nastavu pohađalo je 5 338, a  predmetnu 5 450 učenika. Većina osnovnih škola ima dobre prostorne i materijalne uvjete za izvođenje suvremene kabinetske nastave. U proteklih 40 godina izgrađeni su kvalitetni školski objekti koji i danas ispunjavaju visoke pedagoške standarde: 26 građevina centralnih ili matičnih škola, 10 zgrada područnih škola i 13 športskih dvorana. Svaka škola ima informatički i prirodoslovni praktikum te školsku knjižnicu.

 
gimnazija_cakovec
Gimnazija Čakovec
www.jutarnji.hr

Mreža srednjih škola u Međimurskoj županiji definirana je nakon demokratizacije, osamostaljenja i oslobođenja naše domovine, a realizirana je razdvajanjem i ponovnim osamostaljenjem Gimnazije te Ekonomske i trgovačke škole (1991. g.) i osnivanjem dviju novih – Gospodarske škole Čakovec (1995. g.) i Srednje škole Prelog (1999. g.). Na početku svog srednjoškolskog obrazovanja učenici mogu između 20-tak trogodišnjih i četverogodišnjih programa izabrati jedno od 60 zanimanja u gotovo svim strukama. 

 
srednja_skola_prelog
Srednja škola Prelog

U županijskom središtu Čakovcu je šest srednjih škola: Gimnazija, Ekonomska i trgovačka škola, Gospodarska škola, Graditeljska škola i TIOŠ-Tehnička, industrijska i obrtnička škola. Ove su škole smještene u novijim školskim objektima uz koje su izgrađene športske dvorane i radionice, tako da se u tim prostorima mogu izvoditi svi oblici kvalitetne teorijske i praktične nastave i nastava tjelesne i zdravstvene kulture. U sastavu Graditeljske škole je Učenički dom sa 180 kreveta i kuhinja s restoranom za učeničku prehranu. Srednja škola Prelog je zbog ravnomjernog razvoja Županije dislocirana u Donje Međimurje. I toj školi osigurani su odlični prostorni i materijalni uvjeti rada. Izvršena je temeljita vanjska i unutarnja sanacija, uređenje i opremanje školske zgrade od temelja do krova, pa je ta građevina među najljepšima u gradu Prelogu. U svim srednjim školama Međimurske županije 2008./2009. školske godine bilo je ukupno 4 439 učenika, a nastavu je izvodilo 352 nastavnika.

 
uciteljski_fakultet_cakovec
Učiteljski fakultet Čakovec

Nakon dugotrajnih priprema i značajnih materijalnih ulaganja županijske samouprave, akademske godine 2007./2008. započelo je s radom Međimursko Veleučilište u Čakovcu. Međimurje je time, uz Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Podružnica u Čakovcu koji ima tradiciju učiteljskih učilišta dugu 130 godina (Učiteljska škola u Čakovcu, Pedagoška akademija u Čakovcu, Filozofski fakultet Sveučlišta u Zagrebu, Pedagogijske znanosti – Odsjek u Čakovcu, Visoka učiteljska škola u Čakovcu), dobilo još jednu visokoškolsku ustanovu za stručne studije računalstva, menadžmenta turizma i športa. Približiti mogućnost visokoškolske naobrazbe i omogućiti mladima i ambicioznima izbor atraktivnih programa studija za potrebe suvremenog života najbolji je način popravljanja nepovoljne obrazovne strukture stanovništva Međimurja.  

 
Međimursko veleučilište Čakovec
www.mev.hr
BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković

matapurlidija_bajukpozitiv_film