vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

DRAGICA KAROLINA ŠIMUNKOVIĆ

Rođena 1944. u Peklenici, Dragica Karolina Šimunković srednju je glazbenu školu završila u Varaždinu. Na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu diplomirala je glazbeni odgoj, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – teoretsko-nastavnički smjer. Kao profesorica, glazbena pedagoginja i zborovotkinja potvrdila se radeći u Osnovnoj školi u Vratišincu i u čakovečkoj Drugoj osnovnoj školi. Od 1969. do 1975. bila je voditeljica vratišinečkog KUD-a Dr. Vinko Žganec. U Regionalnom zavodu za školstvo u Varaždinu bila je vanjska suradnica i mentorica. Godine 1975. u Čakovcu je s grupom građana utemeljila Gradski pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski od oko 50-60 članova. Njime je uspješno rukovodila i dirigirala do 2005. godine, priskrbljujući mu mjesto među najboljim državnim zborovima te brojna županijska i državna priznanja. Nadahnuta radom melografa Vinka Žganca, njezinim neslužbenim mentorom u zborovanju, zapisala je desetke tradicijskih pjesama iz Peklenice. Za potrebe višeglasne izvedbe harmonizirala je više međimurskih napjeva, a za dječji je zbor uglazbila stihove čakovečke pjesnikinje Petrane Sambolek. Objavila je i nekoliko stručnih radova.

 
simunkovic
zbor_slavenski
 
Foto-arhiv: CZK Čakovec

Godine 1985. nagrađena je nagradom Općine Čakovec za izuzetne doprinose na području odgoja, obrazovanja, znanosti, kulture i amaterizma. Franjo Tuđman, pedsjednik Republike Hrvatske, odlikovao ju je 1998. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2000. dodijeljena joj je Nagrada Zrinski, najviše županijsko priznanje. Nakon umirovljenja 2005. godine, radila je kao vanjska suradnica zborovotkinja i metodičarka glazbene kulture na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu. Aktivni je zborovotkinja Pjevačkog zbora Župe Sv. Nikole Biskupa u Čakovcu.

 
knjiga
 
BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković
matapurlidija_bajukpozitiv_film