vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Skladatelji, melografi, pedagozi
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

PROMET

 
zeljeznicari
Željezničari 1933.
Fototeka Muzeja Međimurja

Razvoju Međimurske županije pridonosi njezin geografski položaj na tromeđi triju država i odlična željeznička i cestovna povezanost na sve četiri strane svijeta. Na srednjoeuropskom, alpskom i jadranskom području radijusa 250 km od županijskog središta Čakovca nalaze se dijelovi teritorija sedam država s pet glavnih gradova (Beč, Budimpešta, Bratislava, Ljubljana i Zagreb), petnaest gradova od 100 do 250 tisuća stanovnika, pedeset i pet gradova od 30 do 60 tisuća stanovnika. Na tom prostoru živi oko 17 milijuna ljudi.

 
kotoriba
Željeznička pruga u Kotoribi
Foto: Tibor Komar

Čakovec je lako dostupan cestom i prugom. Ima dvije željezničke postaje, glavni kolodvor Čakovec na zapadnom i stajalište Buzovec na južnom ulazu u grad. Prva hrvatska željeznička pruga na relaciji Kotoriba – Čakovec – Macinec, kao dio smjera Budimpešta – Trst, puštena je u promet 1860. godine. Preko Varaždina i Zagreba Čakovec je željeznicom povezan s Rijekom i Jadranom 1886., a 1890. preko Murskog Središća s Lendavom u Sloveniji. Osim spomenutih, na pruzi od mađarske granice na istoku do slovenske na zapadu je još sedam željezničkih postaja (Kotoriba, Donji Pustakovec, Donji Kraljevec, Čehovec, Mala Subotica, Pretetinec – Dunjkovec i Macinec), dok je na sjevernom pružnom pravcu prema Lendavi ostala još jedina postaja Mursko Središće.  

 
most_preko_mure
Gradnja mosta preko Mure

Cestovna infrastruktura koju čine uređene i asfaltirane prometnice međudržavnog, županijskog i lokalnog značaja, najkraća je i sigurna veza sa svakima od 22 općinska središta i trima gradovima. Njih svakodnevno povezuje desetak autobusnih linija koje počinju i završavaju na vrlo frekventnom autobusnom kolodvoru u Čakovcu.

 
gorican_zagreb
Autocesta Goričan-Zagreb
www.tzm.hr

Južna zaobilaznica Čakovca koja je dovršena 2006. godine, rasteretila je grad od kamionskoga prometa i značajno doprinijela kvaliteti života u njemu. Izgradnjom suvremene autoceste Goričan – Zagreb 2003. godine, dovršenjem mosta preko Mure 2008. i spajanje europskog koridora 5B Budimpešta – Zagreb – Rijeka, Međimurje se približilo ostalim dijelovima Hrvatske, Jadranu i srednjoeuropskim metropolama. O važnosti Međimurske županije kao raskrižja međunarodnih prometnica govore i 3 željeznička i 7 cestovnih mostova te 11 međunarodnih i međudržavnih graničnih prijelaza (3 željeznička i 8 cestovnih), 3 prema Mađarskoj i 8 prema Sloveniji.  

 
letacki_centar_cakovec
Letački centar Čakovec
www.akck.hr

Oko tri kilometra sjeveroistočno od Čakovca, u prigradskom naselju Pribislavec, nalazi se županijski Letački centar Čakovec gdje se tradicionalno organiziraju godišnji aeromitinzi, okupljaju i natječu piloti lakih aviona i paraglajdera, zmajari i padobranci. Za vrijeme većih okupljanja tijekom ljeta mogući su i panoramski letovi iznad grada i okolice.

 
aeromiting
Aeromiting
www.akck.hr
BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković

matapurlidija_bajukpozitiv_film