vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

KRSTO ODAK

Krsto Odak dijete je činovničko-rudarske obitelji, rođen 1888. u Siveriću kraj Drniša. Po svršetku školovanja u Sinju, Šibeniku i Makarskoj, upisao je teološki studij u Münchenu, istodno učeći glazbu kod patera Hartmanna. Od 1913. do 1919. radio je kao svećenik u Sinju i Otoku. Napustivši dotadašnje zvanje, u praškoj je majstorskoj školi Vitezslava Novaka studirao kompoziciju. Svojom apsolventskom 'Sonatom u b-molu, op. 1' za violinu i glasovir osvojio je prvu nagradu Praškog konzervatorija. U Zagrebu je od 1921. do umirovljenja 1961. radio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je i umro četiri godine kasnije.

 
krsto_odak
 

Odak je skladao instrumentalna djela (simfonije, uvertire, divertimento, suitu, passacaglije, sonate, gudačke kvartete, klavirski trio), glazbeno-scenska djela (opere, balete, glazbu za igrokaze) te vokalna svjetovna i duhovna djela (madrigale, rapsodije; mise, motete, psalme). Duhovne skladbe na staroslavenske tekstove vrhunac su Odakove skladateljske ostavštine. U njegovim je djelima zamjetna sklonost polifonom oblikovanju, folklornim utjecajima i suvremenim izražajnim sredstvima te nacionalnom, neobaroknom i neoekspresionističkom stilu.

 
odak_andrasec_vilovic
dorica_plese
Vilović, Andrašec, Odak
 

Nakon napuštanja dotadašnjih instrumentala za pratnju korčulanskoj viteškoj plesnoj igri s mačevima moreški, 1947. prihvaćena je skladba koju je Odak za potrebe moreškanata napisao 1937. godine. Operu 'Dorica pleše' o ljubavi i ljubomori između mladog vojnika i njegove supruge u seoskom okruženju napisao je 1933. na libreto Đure Vilovića i nadahnut izvedbom 50 međimurskih napjeva međimurskog kantora Florijana Andrašeca, citiravši ih i povezavši u scensku cjelinu. Opera je praizvedena u Zagrebačkoj operi pod dirigentskom palicom Jakova Gotovca i u režiji Aleksandra Biničkog. Predstavu su 1942. obnovili maestro Boris Papandopulo i Kalman Mesarić, književnik u ulozi redatelja. Zagrebačka Diskografska kuća Orfej objavila je 2007. audio-album koncertne izvedbe opere 'Dorica pleše' Opere HNK Zagreb, pod ravnanjem maestra Vladimira Benića i izvedene 1988. u Zagrebu. Zadnja njezina izvedba upriličena je 1992. u Rijeci.
Glazbena škola u Drnišu, utemeljena 1949. godine, od 1990. nosi ime Krste Odaka, kao i drniški Tamburaški orkestar utemeljen 1975. godine.

BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković
matapurlidija_bajukpozitiv_film