vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

IVAN MUSTAČ

Rođen 1900. u Svetoj Mariji, Mustač je nakon temeljnog obrazovanja u rodnom selu radio kao poštar. Tri godine se školovao za orguljaša u Celju. Vratio se kući i zaposlio kao seoski kantor. Zbog siromaštva nije si mogao priskrbiti redoviti nastavak školovanja u Zagrebu. Uz veliku požrtvovnost, pješačeći 25 km od rodnog sela do koprivničkoga željezničkog kolodvora radi putovanja u Zagreb, cijelu 1919. godinu pohađao je satove kontrapunkta hrvatskog skladatelja Franja Dugana, a petnaest godina kasnije, u nešto povoljnijim prometnim uvjetima, i satove harmonije Frana Lhotke. U Svetoj Mariji je osnovao mješoviti pjevački crkveni zbor koji je, zahvaljujući njemu, međimurske pučke popijevke više od tristo puta uspješno izvodio izvan mjesta. Bio je i voditelj mjesne Seljačke sloge, limene glazbe i tamburaša, a od 1941. do 1945. orguljaš u bjelovarskoj župnoj crkvi. Umro je 1968. u rodnom selu, u okruženju svoje mnogobrojne obitelji.

 
mustac
U sredini desno

Od 1920. do 1941. bio je pretplatnik i suradnik časopisa Sveta Cecilija. Manje je poznato da su svi njegovi prijedlozi o tome kakav bi trebao biti Hrvatski crkveni kantual bili usvojeni. Za života je skladao 150 vlastitih skladbi (od kojih je sačuvano tek dvadesetak), melografirao je više od 300 međimurskih napjeva, a obradio ih je i harmonizirao dvjestotinjak. Za života je surađivao i s dekanovečkim orguljašem Florijanom Andrašecom te s etnomuzikolozima Vinkom Žgancem i Miroslavom Vukom.

 
mustac
 

Njegovi melografski i autorski napjevi sastavni su dio knjige Skladbe i život Ivana Mustača etnomuzikologa Miroslava Vuka Croate, objavljene 2001. godine. Svetomarsko Kulturno-umjetničko društvo nosi ime svojega zaslužnog sumještanina.

BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković
matapurlidija_bajukpozitiv_film