vmtgm
   
TRADICIJSKA GLAZBA
»Osnovna obilježja
»Podjela i motivsko-tematsko određenje
»Glazbeni randevouz
»Ples
»Glazbala
»Glazbene skupine
»Muzikalije
»Izvedba i javni život
»Postupci
»Izvođački stilovi i njihovi predstavnici
»Tumačenje - značenje - uloga
»Glavni znak identiteta
»Kritički osvrt
»Obrazovni sustav
 

FLORIJAN ANDRAŠEC

Florijan Andrašec rođen je 1888. u Dekanovcu gdje je i umro 1962. godine. Pučku je školu završio u Dekanovcu i Maloj Kaniži, a gospodarski tečaj u Buzovcu. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata na ruskoj je bojišnici bio teško ranjen u nogu. Kući se vratio kao invalid. Na poticaj Vinka Žganca u Celju se školovao za orguljaša. Od 1919. do smrti radio je kao crkveni orguljaš i kantor u Dekanovcu. Zahvaljujući intervenciji profesora Stjepana Remenara iz Domašinca, pušten je iz ruskog stožera u Podturnu kamo je zajedno s grupom nedužnih ljudi nasilno odveden. U slobodno se vrijeme bavio zemljoradnjom, košaraštvom, bačvarstvom, izumiteljstvom, rezbarstvom, kamenoklesarstvom, pjesništvom, skladanjem i, kao bliski suradnik Vinka Žganca, pjevanjem, zapisivanjem i obradom međimurskih pjesama. Dio njegovih pjesama Međimurci su ugradili u tradicijsku glazbenu baštinu. Osnovao je crkveni pjevački zbor, tamburaški i limeni puhački sastav, Ogranak Seljačke sloge i Dobrovoljno vatrogasno društvo. Autor je glavnog oltara dekanovečke župne crkve. Patentirao je prešu za polugu koja je na izložbi u Rimu 1925. odlikovana zlatnom medaljom. Njegov usavršeni mehanizam sijačice proizvodio se tvornički.

 
andrasec
 

Početkom 30-ih godina 20. st. skladatelju Krsti Odaku otpjevao je 44 međimurska napjeva, među njima i vlastite skladbe, no Odak ga zbog ostvarivanja autorskih prava za operu 'Dorica pleše' u vlastitu korist zakinuo za suautorstvo. Sredinom 20. st. Andrašec je objavio vlastitu zbirku pjesama Medjimurske fijolice, zbog čega se ubraja među začetnike novije hrvatske kajkavske lirike i značajne predstavnike kajkavske popevke.

 
andrasec
andrasec
 

U spomen na Andrašecovo pjesničko i skladateljsko stvaralaštvo nakladnik Franjo Božić je 1981. objavio knjigu Florijan Andrašec, hrvatske popijevke iz Međimurja s notama, u suradnji s međimuskim etnomuzikologom Miroslavom Vukom. Godine 2002., također u suradnji s Vukom, voćanski župnik Josip Drvoderić iz Sv. Marije objavio je Hrvatske crkvene i svjetovne popijevke Florijana Andrašeca, kantora u Dekanovcu u Međimurju.

BAZA PODATAKA - GLAZBENICI I DISKOGRAFSKA IZDANJA
»Izvorna i folklorna glazba
»Rock glazba
»Etno glazba
»Pop glazba
»Jazz glazba
»Ozbiljna glazba
»Višeglasna vokalna glazba
»Duhovna glazba
»Kompilacije
MEĐIMURJE - OPĆA OBILJEŽJA
»Prirodna obilježja
»Flora i fauna
»Horonimi
»Povijest
»Gradovi
»Etnografska baština
»Svjetonazori i duhovnost kroz vjekove
»Suvremeno doba
»Kontinentalni turizam
LITERATURA I DRUGI IZVORI | ZAHVALE | KONTAKT


Autorski projekt odobren na Natječaju PUK 2009. Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva RH | Autorica: Lidija Bajuk, dipl. etnologinja i antropologinja | Izvor:  >Matapur<  i >Kerykeion, lira i sandale< (multimedijalni audio-album i stručna knjiga Lidije Bajuk pred objavljivanjem) | Suradnici: Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Ante Rozić, Nina Šala, Antun Božić | Fotografije: Ante Rozić, Josip Bajuk, Lidija Bajuk | Web master: Andrijana Marković

matapurlidija_bajukpozitiv_film